Een val, een operatie, toenemende artrose, of een andere fysieke of mentale tegenslag kan de drempel om te gaan sporten plotseling enorm verhogen. Toch is het belangrijk en heel goed voor je om in beweging te blijven en de handdoek niet in de ring te gooien. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je dat je niet opgeeft en ervoor blijft gaan?
Als je door omstandigheden een tijdje niet gesport hebt en de draad weer op moet pakken, is het belangrijk om een balans te vinden tussen voorzichtigheid en doorzettingsvermogen. Luister goed naar je lichaam en doe wat voor jou goed voelt: binnen jouw eigen mogelijkheden kun je veel bereiken.
1. Werk samen met specialisten
Zorg dat je begeleiding krijgt van een specialist of expert die jou weer op weg kan helpen. Dat kan bijvoorbeeld een goede sporttrainer zijn, maar ook een fysiotherapeut of revalidatiespecialist. Deze experts kunnen je helpen met een veilige en passende training of een revalidatieprogramma dat rekening houdt met jouw blessure, herstelproces en persoonlijke mogelijkheden.
2. Hou je doelen ‘klein’
We hebben het al eens eerder aangestipt: het is belangrijk om na een tegenslag of bij een nieuwe start te beginnen met kleine, haalbare doelen. Natuurlijk is het heel verleidelijk om meteen weer op je oude niveau verder te gaan, maar helaas kan dat je juist tegenwerken en contraproductief zijn. Stel daarom korte-termijndoelen, zoals bijvoorbeeld: “elke dag een paar minuten lopen”, of “lichtere oefeningen doen dan je gewend bent”. Het zien van vooruitgang, hoe klein ook, zorgt voor extra motivatie en voor plezier bij wat je doet.
3. Luister naar je lichaam
De allerbelangrijkste tip is: luister goed naar je lichaam en forceer niets. Je voelt zelf het beste wat er wel en wat niet kan. Pijn is een signaal dat je niet moet negeren. Als je merkt dat je lichaam weerstand biedt of overbelast raakt, neem dan een moment om te rusten. Door regelmatig rustpauzes voor jezelf in te lassen, kan je lichaam even herstellen en kun je op lange termijn weer doorgaan.
4. Samen sta je sterker
Betrek familieleden, vrienden, buren of je favoriete sportgroep bij je herstel of sportplannen. De mensen om je heen kunnen je motiveren, aanmoedigen en een steunpilaar zijn op de dagen dat het wat moeilijker is om door te gaan. Sociale steun kan echt een groot verschil maken, zowel voor je gemoedstoestand als voor je doorzettingsvermogen. Samen sta je echt sterker. Nog véél sterker dan je denkt.
5. Vier de kleine successen
Herstellen van een val of operatie kost tijd, en dat kan heel frustrerend zijn. Ook als je mentaal een tegenslag hebt gehad, gaat het opkrabbelen vaak niet zo snel als je wilt. Probeer dan geduldig te zijn met jezelf en vier de kleine successen op de weg vooruit. Elke stap is een overwinning. Als je daarbij stilstaat, hou je de moed erin en blijf je gemotiveerd.
6. Vind motivatie in routine en variatie
Maak van bewegen een terugkerend, leuk onderdeel van je dag, dan hou je het beter vol. Door voor jezelf een routine op te bouwen, zoals een dagelijkse wandeling maken of elke ochtend eenvoudige oefeningen doen, wordt bewegen vanzelf een gewoonte. Probeer ook eens iets nieuws, zoals zwemmen, yoga of meditatie met lichte stretches, om je beweegroutine gevarieerd en leuk te houden.
7. Blijf mentaal sterk
Bovenstaande tips klinken mooi, maar het is niet altijd makkelijk om positief te blijven. Toch is een positieve instelling een van de belangrijkste ingrediënten om bewegen en sporten vol te houden. Blijf gemotiveerd en gefocust op je herstel, ook als het tegenzit, dan blijf je mentaal sterker. En zo kun je ook de fysieke uitdagingen beter aan. Probeer je te concentreren op wat je wél kunt in plaats van op wat je nog niet kunt, en je zal zien dat je elke dag vooruit gaat.