1 januari een ‘must’?

Voor veel mensen is 1 januari hét moment om het anders te gaan doen: om actiever bezig te zijn, gezonder te eten, meer leuke dingen te ondernemen, en ga zo maar door. Ook wij betrappen onszelf elk jaar weer op het maken van een lijstje met plannen en doelen. Maar waarom doen we dat eigenlijk? 32% van de Nederlanders heeft voornemens voor het nieuwe jaar. Slechts 8% houdt ze vol (bron: charlottelabee.com).

Maar hoe zit dat? Welke rol speelt ons brein hierin? En kun je ook goede voornemens maken in de zomer?

Maak van je wens een gewoonte

We hebben het vast allemaal wel eens gedaan: goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Zo’n voornemen of plan begint vaak met een wens. Een wens om een bestaande gewoonte te doorbreken of te veranderen. Het belangrijkste ingrediënt om dit te laten slagen is dat je er écht op gebrand bent de betreffende gewoonte aan te pakken, en dat deze niet al te ‘vastgeroest’ is. Eigenlijk maakt het dus niet uit wanneer je met nieuwe, goede voornemens begint. Zomer of winter: het gaat erom dat je het écht zelf wilt en gemotiveerd bent er mee aan de slag te gaan.

Het dagelijks handelen wordt bepaald door de programmering van je onderbewuste systeem. Je doet wat je doet, omdat het in je brein verankerd ligt‘, aldus breindeskundige Charlotte Labee op haar website. Het is dus de truc je hoofd ervan te overtuigen dat het nieuwe voornemen een blijvende gewoonte is geworden. Dat het onderdeel wordt van je dagelijkse doen en laten. Geef jezelf hiervoor een aantal weken de tijd. Daarna zal je vanzelf zien en voelen dat de veranderingen blijvend zijn.

Stappenplan

Op onze zoektocht naar ‘het geheim van goede voornemens’ zijn we veel lijstjes en stappenplannen tegengekomen. Dit zijn de drie simpele stappen waarvan wij denken dat ze je gaan helpen om de voornemens ook na januari (of juli ;)) nog overeind te houden:

  1. Zet kleine stappen
    Meer bewegen, vaker vegetarisch eten, sociaal actiever worden: wil je dat je goede voornemen ook daadwerkelijk een gewoonte gaat worden? Zet dan kleine stappen. Als je elke ochtend begint met een kort rondje wandelen, of eens per week met iemand afspreekt om een gezellig kopje koffie te drinken, dan gaat het je vast lukken.
  1. De ‘als-dan’ situatieschetsen
    Ondanks een goede motivatie, ligt vervallen in je oude gewoonten altijd op de loer. ‘Je was van plan om te sporten, maar de weervoorspellingen lijken roet in het eten te gooien…’ Een van tevoren gemaakte ‘als-dan constructie’ kan helpen. Zoals: ‘als het regent, dan kleed ik me extra goed aan en ga ik tóch lekker sporten’. Of: ‘Als mijn planning het deze week niet toelaat om naar de training te gaan, dan ga ik lekker thuis aan de slag met online oefeningen‘.
  1. Samen sta je sterk(er)
    Het maken van plannen voor 2022 wordt gemakkelijk én veel leuker als je het samen doet. Betrek eens een vriend/ vriendin of goede buur in je voornemen om meer te bewegen en ga samen aan de slag. Een gezellige stok achter de deur is altijd een goed idee. Én met een beetje sociale druk houd je het beter en langer vol.

Succes met alle goede voornemens en laten we er samen een actief en gezellig jaar van maken!