Valpreventie: wandelen in de zomer

Wandelen blijft populair. Boeken, blogs en websites staan vol met de mooiste routes, beste tips en goede vakantieadressen. En het leuke is, dat een wandeling maken ook heel goed voor je is. Trek je regelmatig je wandelschoenen aan, dan is wandelen zelfs gezond. Het is een laagdrempelige manier om je spieren te versterken, je conditie te verbeteren, je gewrichten soepel te houden én te werken aan balans en evenwicht. Wist je dat een regelmatige ronde in de buitenlucht bijdraagt aan valpreventie?

In balans door te wandelen

Het is zomer. De dagen zijn langer en het weer aangenaam. Op een zonnige ochtend of zwoele zomeravond is het heerlijk om een wandeling te maken. Wandelen is dé manier om ook op de warmere dagen actief te blijven en tegelijkertijd te werken aan je balans en ‘valopvang’.

Waarom wandelen bijdraagt aan valpreventie?

   • Wandelen versterkt je spieren en je botten

  Als je regelmatig een goede wandeling maakt, versterk je daarmee de spieren in je benen, heupen en romp [core]. Sterke spieren helpen je om stabieler te staan en je balans beter te bewaren. Met name op een ongelijke ondergrond – zoals in het bos, in de heuvels of bergen, of in een stad met veel trapjes en afstapjes – heb je hier veel profijt van. Bovendien helpen spierkracht, geoefende benen en voeten je om blessures te voorkomen.

    • Wandelen is goed voor je evenwicht en coördinatie

   Tijdens een wandeling is je lichaam voortdurend bezig om kleine aanpassingen te maken in je houding. Je bewegingen worden afgestemd op de ondergrond waarop je loopt, de stappen die je zet of de afstapjes die je neemt. Zo verbeter je al wandelend je evenwicht en coördinatie. Oneffenheden en obstakels die je onderweg tegenkomt, vormen zo geen grote verrassing meer voor je. En daarmee voorkom je dat je je balans verliest of valt.

     • Wandelen houdt je spieren en gewrichten soepel

    Door te wandelen zet je je spieren en gewrichten aan het werk, zonder ze snel te overbelasten. Wandelen is een laagdrempelige manier om lekker in beweging te blijven en je lichaam flexibel te houden. En een soepel lichaam is beter in staat een val op te vangen en blessures te voorkomen.

      • Wandelen zorgt voor een betere bloedcirculatie

     Een goede bloedsomloop is een belangrijk onderdeel van je lichamelijke gezondheid. Het is cruciaal voor het herstel van spierweefsel na inspanning, maar ook na een blessure of operatie bijvoorbeeld. Wandelen is een goede activiteit om je bloedcirculatie te verbeteren.


     Tips voor valpreventie-wandelingen

     Natuurlijk kun je tijdens het wandelen ook extra werken aan je balans en evenwicht. Door een onverhard bospad te kiezen bijvoorbeeld, of een wandeling te maken in een landschap met hoogteverschillen. Een andere valpreventie-wandeling die heel geschikt is om in de zomermaanden te doen is een strandwandeling – het zachte zand vormt een extra uitdaging voor je spieren en balans. Ook stadswandelingen, door kronkelige straatjes, langs grachten of door parken zijn een goede vakantietip. Neem de tijd om nieuwe plekken te ontdekken, terwijl je onderweg stoepjes, trappen en ongelijke keien tegenkomt. Tot slot is Nordic Walking een fijne en effectieve manier om met behulp van wandelstokken je balans en coördinatie te verbeteren. Bovendien neem je zo ook de spieren in het bovenlichaam en je armen mee.

     Veilig wandelen in de zomer

     Een zomerse wandeling maken is laagdrempelig, doeltreffend en leuk. Toch is het belangrijk om je voor te bereiden en veilig op pad te gaan. De juiste wandelschoenen zijn vanzelfsprekend het eerste punt op het wandellijstje. Stevige, comfortabele schoenen met grip om uitglijden te voorkomen. Begin daarna met korte wandelingen ter voorbereiding op de langere afstanden die je eventueel gaat lopen. Als je de duur en intensiteit langzaam opbouwt, verklein je de kans op blessures en andere ongemakken. Zorg dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na de wandeling – met name op de warme zomerdagen. Kijk altijd goed om je heen, voor je uit en onder je: een misstap is zo gemaakt. En de laatste tip: wandel met een maatje. Dat is gezelliger én veiliger.


     sporten voor senioren


     Benieuwd naar de balans-oefeningen die we tijdens de training doen ter valpreventie? En de wandelingen die we geregeld samen met GO-deelnemers maken? Meld je dan aan voor een vrijblijvende proefles en doe een keer mee bij jou in de buurt.