Het is begrijpelijk dat je bij pijn de neiging hebt om je lichaam rust te gunnen. Wanneer je echter last hebt van gewrichtspijn door artrose, werkt het juist andersom. In plaats van stilzitten, is bewegen het sleutelwoord! Door je zere enkels, knieën, polsen, duimen of heupen in beweging te brengen, versterk je namelijk de spieren die rondom het aangetaste gewricht zitten. Deze spieren bieden ondersteuning en worden sterker door beweging.

Bewegen heeft nog meer voordelen. Het helpt bij het verminderen van stijfheid, draagt bij aan gewichtsverlies (minder belasting op de gewrichten) en helpt je een betere conditie op te bouwen. Voor mensen met artrose is het dus verstandig om van het doen van oefeningen een gewoonte te maken.

Het kan even wennen zijn, maar weet dat je door te bewegen niet alleen je gewrichten ondersteunt, maar ook je algehele welzijn verbetert. Klaar om je lichaam in beweging te brengen en de kracht van beweging te ervaren?

Oefening voor de knieën

Wanneer je last hebt van je knieën dan is dit een goede en versterkende oefening om te doen. 
Ga op een rechte stoel zitten, buig je knie en schuif je voet zo ver mogelijk naar achteren onder de stoel. Schuif je voet vervolgens weer naar voren en strek je been. Herhaal dit met je andere been en wissel steeds om. Start met beide zijdes 10 x en bouw dit op naar beide kanten 20 x.

Oefening voor de heupen

Heb je meer last van je heup? Deze oefening zorgt ervoor dat de stijfheid verdwijnt en is goed voor de mobiliteit in je heup. Doe deze oefening, voordat je opstaat, in je bed.
Ga op je rug liggen, zonder kussen en leg je armen langs je lichaam. Buig vervolgens je rechterknie en breng deze zo dicht mogelijk bij je neus. Wissel om met je andere been. Deze oefening kun je prima tien keer doen en zelfs elke ochtend.

Een extraatje! De volgende oefening is juist om je heupspieren te versterken.
Ga op je zij liggen, draai het bovenste been naar binnen en breng het been een stuk omhoog, maak 10 (kleine) cirkels voorwaarts en vervolgens achterwaarts. Let op de heupen en het bekken mogen niet naar achteren draaien. Herhaal de oefening aan de andere zijde.

Oefening voor de nek

Heb je last van je nek? Deze oefening zorgt hopelijk voor wat verlichting. 
Ga rechtop zitten op een goede stoel of ga staan. Buig je hoofd naar links en je oor naar je linkerschouder. Duw tegelijk je rechterschouder naar beneden. Ga door tot je spanning in je spieren voelt en houd dit drie tellen vast. Doe vervolgens dezelfde oefening naar rechts. Pauzeer even tussen elke oefening.

 

 Wil je meer oefeningen om de stijfheid te verminderen?

Koop dan het artrose pakket voor slechts €9,95!