Beweging is belangrijk voor mensen van alle leeftijden, maar het is vooral belangrijk voor ouderen. Beweging is een fantastische manier om gezond en actief ouder te worden. Door regelmatig te bewegen, kunnen ouderen veel fysieke voordelen ervaren, zoals het verbeteren van de hart- en longfunctie, het versterken van de spieren en botten, het behouden van de mobiliteit en het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Naast de fysieke voordelen kan beweging ook vele mentale voordelen bieden voor ouderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld helpen om stress te verminderen, het humeur te verbeteren en de cognitieve functie te behouden.

Een goede fysieke en mentale gezondheid kan helpen bij het behouden van een hoge kwaliteit van leven. In deze blog zullen we de redenen bespreken waarom bewegen voor ouderen goed is en hoe het hun leven kan verbeteren.

De fysieke voordelen van bewegen voor ouderen

Beweging voor ouderen heeft een aantal fysieke voordelen. Denk hierbij aan de volgende punten:

 1. Verbeterde mobiliteit: Naarmate mensen ouder worden, verliezen ze vaak mobiliteit en flexibiliteit. Beweging kan je helpen de mobiliteit te verbeteren door het versterken van de spieren en het verbeteren van de flexibiliteit van de gewrichten. Dit kan je helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals het tillen van boodschappentassen of het opstaan ​​van een stoel.
 2. Vermindering van het risico op chronische ziekten: Ouderen hebben vaak een hoger risico op chronische ziekten, zoals diabetes, hartaandoeningen en beroertes. Beweging kan helpen het risico op deze ziekten te verminderen en kan zelfs helpen bij het beheersen van symptomen bij mensen die deze aandoeningen al hebben.
 3. Versterking van de botten: Naarmate mensen ouder worden, verliezen ze vaak botdichtheid, waardoor ze een hoger risico lopen op breuken en osteoporose. Beweging kan je helpen de botten te versterken en het risico op breuken te verminderen.
 4. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Ouderen hebben vaak een hoger risico op hartaandoeningen en beroertes. Beweging kan helpen bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, wat het risico op deze aandoeningen kan verminderen.
Bewegen voor ouderen is goed voor het verbeteren van de mobiliteit

Mentale voordelen van bewegen voor ouderen

Niet alleen fysiek is bewegen voor ouderen goed. Ook mentaal zit er een groot voordeel aan veel beweging, namelijk:

 1. Verbetering van de cognitieve functie: Beweging kan je helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie bij ouderen, wat kan helpen bij het voorkomen van dementie en andere cognitieve stoornissen.
 2. Vermindering van stress en angst: Beweging kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij ouderen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de slaap, waardoor je je meer ontspannen en energiek voelt.
 3. Verbetering van de stemming: Beweging kan helpen bij het verbeteren van je stemming. Het kan helpen je gelukkiger en energieker te voelen, wat kan bijdragen aan een betere algehele kwaliteit van leven.

Het is duidelijk dat beweging voor ouderen goed is. Het kan helpen bij het behouden van je mobiliteit, het verminderen van het risico op chronische ziekten, het versterken van de botten en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Bovendien kan beweging helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de cognitieve functie en het verbeteren van je stemming.

Maar wat zijn dan precies die voordelen van sporten voor 60 plussers? 

Naast de fysieke en mentale voordelen zijn er nog 7 voordelen van sporten voor 60 plussers te benoemen. 

 1. Verbetering van de slaapkwaliteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid en het welzijn.
 2. Verbetering van de immuniteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, wat bijdraagt aan een betere weerstand tegen ziektes en infecties.
 3. Versterking van het zelfvertrouwen: Door het bereiken van persoonlijke doelen en uitdagingen bij het sporten, kan het zelfvertrouwen en de eigenwaarde worden versterkt.
 4. Vermindering van de symptomen van chronische aandoeningen: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van de symptomen van chronische aandoeningen, zoals artritis en diabetes.
 5. Verbetering van de spijsvertering: Door het stimuleren van de spijsvertering kan lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van constipatie en andere spijsverteringsproblemen.
 6. Vermindering van de bloeddruk: Lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verminderen van de bloeddruk, wat bijdraagt aan een betere hart- en vaatgezondheid.
 7. Stimulering van de hersenactiviteit: Door het stimuleren van de hersenactiviteit kan lichaamsbeweging bijdragen aan een verbeterde focus, concentratie en creativiteit.

Kortom, naast de fysieke en mentale voordelen kan sporten ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, verbeterde immuniteit, versterkt zelfvertrouwen, minder last van de symptomen van chronische aandoeningen, een verbeterde spijsvertering, een lagere bloeddruk en een verbeterde hersenactiviteit voor 60 plussers.

Het behoud van spiermassa is dus essentieel, waarom is dat?

Spierverlies is een natuurlijk gevolg van veroudering, maar het is belangrijk om spierverlies zoveel mogelijk te voorkomen of te vertragen. Het behoud van spiermassa is essentieel omdat spieren niet alleen belangrijk zijn voor fysieke activiteiten, maar ook voor een gezonde stofwisseling en een goede lichaamshouding.

Naarmate we ouder worden, neemt de spiermassa af en vermindert de kracht en het uithoudingsvermogen van onze spieren. Dit kan leiden tot een verlies van functionaliteit en mobiliteit, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een verminderde kwaliteit van leven. Daarnaast kan spierverlies ook bijdragen aan een verhoogd risico op vallen en breuken, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en onafhankelijkheid.

De voordelen van voldoende spiermassa

Het behouden van voldoende spiermassa heeft tal van voordelen:

 1. Verbetering van de lichaamshouding: Voldoende spiermassa kan bijdragen aan een goede lichaamshouding en rugondersteuning, wat kan helpen om rugpijn en andere problemen te voorkomen.
 2. Verbetering van de stofwisseling: Spieren zijn actieve weefsels die energie verbruiken, dus het behoud van spiermassa kan bijdragen aan een gezonde stofwisseling. Spieren verbranden calorieën, zelfs als het lichaam in rust is. Door het behoud van spiermassa kun je je metabolisme op peil houden.
 3. Verbetering van de lichaamssamenstelling: Spiermassa is een belangrijk onderdeel van de lichaamssamenstelling. Het behoud van spiermassa kan helpen om het lichaamsvetgehalte te verminderen en de gezondheid van het hart en de bloedvaten te verbeteren.
 4. Vermindering van het risico op chronische ziekten: Voldoende spiermassa kan bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en osteoporose.
 5. Verbetering van de mobiliteit: Sterke spieren kunnen bijdragen aan een betere mobiliteit en grotere onafhankelijkheid.
 6. Preventie van osteoporose: Spieren trekken aan de botten, waardoor ze sterker worden. Door het behoud van spiermassa kunnen ouderen hun botmassa behouden en het risico op osteoporose verminderen.
 7. Vermindering van het risico op vallen: Sterke spieren kunnen helpen om het risico op vallen en breuken te verminderen.
 8. Verbetering van de levensduur: Studies hebben aangetoond dat voldoende spiermassa kan bijdragen aan een langere levensduur en een betere gezondheid op oudere leeftijd.
 9. Verbetering van de kwaliteit van leven: Het behoud van spiermassa kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor ouderen, omdat het hen in staat stelt om onafhankelijk te blijven en te genieten van activiteiten die ze leuk vinden.

Kortom, het behoud van voldoende spiermassa is essentieel voor ouderen omdat het kan bijdragen aan een betere functionaliteit, mobiliteit, onafhankelijkheid en kwaliteit van leven. Bovendien kan het ook helpen om het risico op chronische ziekten, vallen en breuken te verminderen en de levensduur te verlengen. Door regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining kun je je spiermassa behouden en de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met spierverlies voorkomen.

En welke activiteiten zijn juist heel geschikt voor ouderen? 

Er zijn tal van bewegingsactiviteiten te kiezen naarmate je ouder wordt. Het belangrijkste is  om een bewegingsactiviteit te kiezen die je leuk vindt, waar je van geniet en die je goed kan volhouden. Juist die regelmaat is wat zoveel voordelen oplevert. Iets vinden wat je leuk vindt kan helpen om gemotiveerd te blijven en om regelmatige lichaamsbeweging een integraal onderdeel te maken van het dagelijks leven.

Er zijn verschillende bewegingsactiviteiten die ouderen kunnen kiezen om hun spieren te onderhouden en behouden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

 • krachttraining met lichte gewichten of weerstandsbanden
 • tai chi
 • zwemmen
 • wandelen 
 • yoga
 • pilates 
 • dansen 
 • tennis 
 • golf 
De driehoek zijwaarts is een goede oefening om de lenigheid te behouden

Het is belangrijk om te beginnen met activiteiten op het eigen niveau en om de intensiteit geleidelijk op te bouwen om overbelasting of blessures te voorkomen. Bij de groepslessen die wij geven letten wij heel erg op dit punt. Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen de oefeningen uitvoert op zijn of haar niveau. Dit gaat altijd onder begeleiding van een trainer/trainster met de nodige ervaring en opleidingen op het gebied van sport/beweging.

Het kiezen van een gevarieerd aanbod van activiteiten kan helpen om verschillende spiergroepen aan te spreken en kan het lichaam uitdagen op verschillende manieren. Daarnaast kan het variëren van de activiteiten helpen om verveling te voorkomen en het leuk te houden.