In beweging blijven is goed voor het lichaam. Dat is algemeen bekend. Maar ook je geest blijft fit door regelmatig te bewegen en te sporten. Wanneer je je hersenen tijdens het trainen extra prikkelt, houd je je brein flexibel en scherp. En dat is precies waar het bij cognitieve fitness om gaat.
Cognitieve fitness: wat is het precies?
Het is goede nieuws is: het is niet moeilijk om sporten te combineren met een potje brain training. Vrij eenvoudig zelfs. Het enige wat je hoeft te doen, is tijdens het bewegen ook je hersenen extra aan het werk zetten. Bijvoorbeeld door je op je omgeving te concentreren, rekensommen te maken tijdens het sporten of samen met een sportmaatje oefeningen te doen die je aan het denken zetten. Daarbij maakt sporten in de buitenlucht het nog makkelijker om zowel lichaam als geest uit te dagen.
Bewegen zorgt voor aanmaak van nieuwe hersencellen
Waarom cognitieve fitness zo goed voor je is? Dat heeft te maken met de aanmaak van nieuwe hersencellen. Wanneer je in beweging bent, maken je hersenen namelijk nieuwe cellen aan (neurogenese). Ook groeit het aantal verbindingen tussen de hersencellen als je actief bezig bent. Cognitieve fitness wordt daarom ook preventief ingezet om de strijd met dementie en psychische klachten aan te gaan. Daarbij kun je door elke dag lekker te bewegen “en je lichamelijke conditie op pijl te houden de cognitieve gevolgen die soms gepaard gaan met veroudering, tegengaan”, is te lezen op de website cognitievefitness.nl
Voorbeeldoefeningen cognitieve fitness
Maak je een wandeling in het bos of op het strand, dan is dat een heel geschikt moment om ook je brein in beweging te krijgen. Hoe je dat doet? Met een aantal eenvoudige oefeningen kom je al een heel eind. Tel bijvoorbeeld het aantal honden dat je tegenkomt of ga eens na hoeveel rode, gele of groene jassen je onderweg ziet. Probeer die informatie te onthouden en een kwartier later weer voor jezelf op te noemen. Of: stel samen met je wandelpartner om de beurt kennisvragen aan elkaar, zodat je bij elke stap extra aan het denken wordt gezet. Wandelen en hersentraining in één! Een ander idee: noem het alfabet op en zet bij elke medeklinker een zijstap naar rechts en bij elke klinker een stap naar achteren. Hilariteit gegarandeerd.
Wetenschappelijk onderbouwde methode
Cognitieve Fitness is een trainingsmethode die in 2004 werd ontwikkeld voor het NCCN (Neuro Cognitief Centrum Nederland). Neuropsychologen en sportdeskundigen stelden de methode samen, op basis van wetenschappelijke bevindingen. In 2012 en 2015 zijn positieve resultaten gemeten tijdens twee effectmetingen naar Cognitieve Fitness binnen de GGZ. Dat blijkt uit twee onderzoeksrapporten van het Trimbos Instituut.
Bronnen:
www.cognitievefitness.nl